Jídlo na prvním místě

    Jste relativně štíhlí, jíte a žijete zdravě a máte dobré spací návyky. Nekonzumujete v přílišné míře vysoce uspokojivá jídla chudá na živiny a vaše hormony fungují ve zdravé rovnováze. Prakticky každý váš den je dobrý.

    Okolo šesté ranní hladina kortizolu (která byla během noci velmi nízká) prudce stoupne a pomůže vám tak za půlhodinu vstát svěží jako pověstná rybička. Částečně díky nízké hladině leptinu se také probudíte hladoví. V sedm už sedíte u jednoduché snídaně - tři míchaná vajíčka s cibulí, paprikou a špenátem, půl avokáda, pár čerstvých borůvek a šálek kávy. V tomto jídle není moc sacharidů, takže hladina krevního cukru vám stoupne jen mírně. Slinivka zareaguje vyloučením odpovídajícího množství inzulínu, který játrům a svalům jemně naznačí, aby začali odebírat glukózu kolující v krvi a uložili ji jako glukogen. Protože pravidelně cvičíte, v "nádržích" na glukogen máte trochu místa, a protože jste na inzulín citliví, glukóza, aminokyseliny a tuky se efektivně dopraví do buněk, kde mohou začít plnit své úkoly.

    Během příštích několika hodin hladina glukózy v krvi postupně klesá, což ve slinivce spouští uvolňování glukagonu. Glukagon požádá játra o uvolnění části glukózy zpět do krve, aby se hladina krevního cukru držela v normě. Tato rovnováha je neustále sledována a upravována tak, abyste přes den měli zajištěnou stabilní úroveň energie a soustředění.

    Kolem poledního vám klesající hladina cukru v krvi a stoupající množství "hormonů hladu" připomenou, že je čas na oběd. Dáte si vydatný salát (směs zelených listů, pečenou řepu, plátky jablek, grilovaná kuřecí prsa a vlašské ořechy) se zálivkou z olivového oleje a balzamikového octa. I když máte na oběd jen půlhodinu, dopřejete si klid a na jídle si pochutnáte. Reakce trávicího traktu a hormonů na oběd je podobná jako po snídani - mírný postupný nárůst krevního cukru, mírná reakce inzulínu a postupný pokles krevního cukru v příštích několika hodinách. Glukagon vám umožní dál využívat zásoby glykogenu a tuku, a udržovat tak vyrovnaný kurz.

    Během odpoledne narůstá v práci shon a najednou to vypadá, že před sebou máte dlouhý den. Okolo páté se vám hladina cukru dostane až příliš nízko, což dá signál kortizolu, aby prostřednictvím glokagonu uvolnil nějakou uloženou energii a hladinu krevního cukru a energie se ustálí. Protože můžete jako primární palivo využít tuky ze stravy (a také tělesný tuk) a nemáte zvýšenou hladinu inzulínu, dokážete získat energii z tukových zásob.

    V půl sedmé konečně dorazíte domů. Máte hlad, ale nejste podráždění, necítíte závrať ani latergii. Dáte si dušené hovězí (maso z biochovu) s mrkví, cibulí a rajčaty, které se vám celý den vaří v hrnci na pomalé vaření. Toto výživné jídlo spouští vylučování hormonů nasycení, jako je leptin a inzulín, takže se po večeři cítíte najezení a spokojení. Mírná reakce inzulínu a reakce glukagonu, k níž dali podnět bílkoviny z hovězího, vám zajistí stabilní úroveň energie v příštích hodinách.

    V půl osmé už máte hladinu kortizolu poměrně nízko (i když před tím se během stresujícího odpoledne krátkodobě zvýšila). Zvýšila se i hladina několika hormonů nasycení (včetně leptinu), což vám pomáhá zůstat po večeři spokojení.

    V osm si připravíte jídlo na zítřek, popadnete knížku a hrnek bylinkového čaje a chvíli relaxujete, než kolem půl desáté zamíříte do postele. Rychle usnete a v noci spíte dobře, což vám usnadňuje přiměřeně nízká hladina kortizolu a stabilní množství krevního cukru.

    Podobá se tento popis vašemu typickému dni?
    Obáváme se, že nejspíš ne.

    Zřejmě máte, zejména vinou svých stravovacích návyků, pár kilo nadváhu, jste rezistentní vůči leptinu a částečně i vůči inzulínu a styl života a stravování vám narušily normální hladinu kortizolu a denní rytmus. Ráno se vám těžko vstává a večer špatně usíná. Ačkoliv máte pocit, že jíte relativně zdravě, chybí vám energie, jste podráždění a vyčerpaní.

    Jídlo na prvním místě nabízí skutečnou životní změnu a diagnózy, o kterých jste si rezignovaně mysleli, že jimi budete trpět už navždy, vás přestanou trápit.

    Kniha vysvětluje nejen teoretické výhody přechodu na nový systém výběru potravin, ale nabízí i praktický postup, jak životní změnu začít. Množství receptů a tipů je doplněno vysvětlením, jak na jednotlivá jídla reaguje naše tělo, obsahuje i kapitoly věnované vegetariánům, těhotným, sportovcům a dětem. Kniha je doplněna úchvatnými barevnými fotografiemi pokrmů. Zlepšení stavu celého těla, hormonální rovnováha, ústup zažívacích obtíží, redukce zánětlivých procesů a autoimunitních onemocnění a další.




    Recenze:

    Knižní novinky